Łączna liczba wyświetleń

środa, 13 lutego 2013

Witajcie. Dziś kolejny przepis z czekoladą w roli głównej. Tym razem będzie to "Biszkopt czekoladowy z malinami". Prosty, ale dobry. Idealny dla osób, które lubią coś prostego do zrobienia. Przygotowanie takiej pyszności zajmie nam ok.30 minut, a pieczenie ok. 25 minut. Życzę powodzenia i smacznego:) 

 Składniki:
  • 80 g masła plus masło do natłuszczenia formy
  • 80 g mlecznej czekolady, podzielonej na kawałki
  • 80 g świeżych lub mrożonych malin plus maliny do udekorowania
  • 2 jajka, żółtka oddzielone od białek
  • 50 g cukru pudru 
  • 30 g zmielonych migdałów
  • 30 g kakao, przesianego
  • 30 g mąki pszennej, przesianej
  • cukier puder do posypania
  • świeża mięta do udekorowania
Polewa:
  • 150 g świeżych lub mrożonych malin
  • łyżka cukru pudru (opcjonalnie)
Przygotowanie:
  1. Rozgrzac piekarnik. Natłuścic dno i brzegi tortownicy o średnicy 18 cm i wyłożyc ją papierem do pieczenia. Czekoladę rozpuścic z masłem na parze, ciągle mieszając. Lekko ostudzic.
  2. Przetrzec 80 g malin przez sitko. Utrzec żółtka z cukrem na gładką, kremową masę. Stopniowo dodawac migdały, kakao, mąkę, rozpuszczoną czekoladę i przeciśnięte przez sitko maliny.
  3. Ubic białka na sztywną pianę. Stopniowo delikatnie zmieszac z resztą ciasta. Przełożyc do formy i piec 25 minut, aż ciasto urośnie i stężeje. Odstawic na godzinę do ostygnięcia.
  4. Aby przyrządzic polewę, przetrzec maliny przez sitko i ewentualnie zmieszac je z cukrem. Zdjac brzegi tortownicy i posypac ciasto cukrem pudrem. Podawac z polewa, udekorowane miętą i malinami.

3 komentarze:

  1. Kolejny blog z przepisami. Kocham takie blogiii *.*
    Pisz dalej, będę tu często wpadać.
    Super przepis :)



    Oliwkaaja.blogspot.com
    + obserwuję Twojego bloga, i liczę na to samo. To dla mnie bardzo ważne ;).

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dziękuję. Na pewno zajrzę:)

    OdpowiedzUsuń