Składniki:
- jajko
- szklanka kefiru
- szklanka mąki
- 1/2 łyżki proszku do pieczenia
- po szczypcie soli i cynamonu
- olej do smażenia
- cukier do posypania
- brzoskwinie lub morele z puszki
Jajko roztrzepac z kefirem. Mieszając, dodawac stopniowo mąkę, proszek do pieczenia, sól i cynamon. Olej mocno rozgrzac. Z ciasta kłaśc łyżką owalne placki i smażyc je z obu stron na złoty kolor. Jeszcze ciepłe oprószyc cukrem. Podawac z pokrojonymi w kawałki owocami.
Można również zrobic to trochę w inny sposób. Mianowicie, by ciasto było bardziej puszyste, dodac ok. 25 g drożdży z 1/2 łyżeczki cukru i 1/2 szklanki letniego mleka (wtedy rezygnujemy z kefiru). Odstawiamy w ciepłe miejsce. Wyrośnięty rozczyn dodajemy do mąki razem z 1/2 szklanki ciepłego mleka i resztą składników. Ciasto mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.Gdy podwoi swoją objętośc, formujemy z niego racuchy.
Życzę smakowitego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz