Łączna liczba wyświetleń

piątek, 15 marca 2013

Racuchy z brzoskwiniami, czyli jak umilic sobie życie:)

Witajcie:) Nareszcie weekend. Sprzątanie, opiekowanie się siostrą, zakupy i co najlepsze, to pieczenie. To mam zamiar jutro zrobic. A dziś przepis na "Racuchy z brzoskwiniami". Jest to dobry deser, który na pewno umili popołudnie. A oto przepis:

Składniki:

  • jajko
  • szklanka kefiru
  • szklanka mąki
  • 1/2 łyżki proszku do pieczenia
  • po szczypcie soli i cynamonu
  • olej do smażenia
  • cukier do posypania
  • brzoskwinie lub morele z puszki
Przygotowanie:

Jajko roztrzepac z kefirem. Mieszając, dodawac stopniowo mąkę, proszek do pieczenia, sól i cynamon. Olej mocno rozgrzac. Z ciasta kłaśc łyżką owalne placki i smażyc je z obu stron na złoty kolor. Jeszcze ciepłe oprószyc cukrem. Podawac z pokrojonymi w kawałki owocami.

Można również zrobic to trochę w inny sposób. Mianowicie, by ciasto było bardziej puszyste, dodac ok. 25 g drożdży z 1/2 łyżeczki cukru i 1/2 szklanki letniego mleka (wtedy rezygnujemy z kefiru). Odstawiamy w ciepłe miejsce. Wyrośnięty rozczyn dodajemy do mąki razem z 1/2 szklanki ciepłego mleka i resztą składników. Ciasto mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.Gdy podwoi swoją objętośc, formujemy z niego racuchy.

Życzę smakowitego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz