Składniki:
- 2 tabliczki mlecznej czekolady po 100 g, połamane kawałki
- 150 ml mleka
- 2 łyżki koniaku
- 1 jajko
- 2 żółtka
- łyżeczka aromatu waniliowego
- 250 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 4 łyżki gęstego, kremowego jogurtu naturalnego
- zmielona gałka muszkatołowa do przybrania
- Rozgrzac piekarnik. Czekoladę włożyc do rondelka, zalac mlekiem i koniakiem. Pogdrzewac na wolnym ogniu 5-6 minut, od czasu do czasu mieszając, aż czekolada się rozpuści. Nie doprowadzac do wrzenia. Zestawic z ognia.
- W misce połączyc jajko, żółtka, wanilię, śmietanę i cukier i miksowac na gładką, jednolitą masę. Szybko zmieszac z masą czekoladową i razem dalej dokładnie miksowac.
- Powstałą masę rozdzielic po równo na 4 kokilki ( lub inne małe naczynia żaroodporne) o pojemności 200 ml. Ustawic na głębokiej blaszce na podwójnie złożonej gazecie. Do blachy nalac wody tak, żeby kokilki zanurzone były do połowy. Piec 35- 40 minut, aż krem lekko stężeje. Wyjąc z piekarnika i odstawic na 30 minut do ostygnięcia, następnie wstawic na godzinę do lodówki. Krem podawac przybrany jogurtem i posypany gałką muszkatołową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz