Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 12 lutego 2013

Witajcie. Już za dwa dni walentynki, a ja jeszcze nie podałam wam żadnego przepisu, którym moglibyście zadziwic osobę bliską wam sercu. Moim numerem jeden jest czekolada, którą na pewno większośc z was uwielbia i można ją przygotowywac na różne sposoby. Więc, podam wam dziś przepis na "Czekoladowe garnuszki z kapką jogurtu". Mam nadzieję, że będzie pyszne:) Powodzenia;) A oto przepis:

Składniki:

  • 2 tabliczki mlecznej czekolady po 100 g, połamane kawałki
  • 150 ml mleka
  • 2 łyżki koniaku
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • łyżeczka aromatu waniliowego
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki gęstego, kremowego jogurtu naturalnego
  • zmielona gałka muszkatołowa do przybrania
Przygotowanie:
  1. Rozgrzac piekarnik. Czekoladę włożyc do rondelka, zalac mlekiem i koniakiem. Pogdrzewac na wolnym ogniu 5-6 minut, od czasu do czasu mieszając, aż czekolada się rozpuści. Nie doprowadzac do wrzenia. Zestawic z ognia.
  2. W misce połączyc jajko, żółtka, wanilię, śmietanę i cukier i miksowac na gładką, jednolitą masę. Szybko zmieszac z masą czekoladową i razem dalej dokładnie miksowac.
  3. Powstałą masę rozdzielic po równo na 4 kokilki ( lub inne małe naczynia żaroodporne) o pojemności 200 ml. Ustawic na głębokiej blaszce na podwójnie złożonej gazecie. Do blachy nalac wody tak, żeby kokilki zanurzone były do połowy. Piec 35- 40 minut, aż krem lekko stężeje. Wyjąc z piekarnika i odstawic na 30 minut do ostygnięcia, następnie wstawic na godzinę do lodówki. Krem podawac przybrany jogurtem i posypany gałką muszkatołową.
Życzę smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz