Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 19 lutego 2013

Czekoladowe ptasie mleczko

Witajcie:) Dziś podam wam przepis na "Czekoladowe ptasie mleczko". To bardzo dobry, a zarazem tani deser. Nie wiem jak wy, ale ja już mam na nie ochotę:) A oto przepis:

Składniki:

  • 1/2 l śmietanki (12 porcji)
  • 15 dag gorzkiej czekolady
  • 3-4 łyżki cukru
  • łyżka cukru waniliowego
  • jajko
  • 4 żółtka
  • łyżka masła
  • łyżeczka skórki z limonki lub cytryny
Przygotowanie:

  1. Śmietankę zagotowac z połamaną na kawałki czekoladą. Jajko oraz żółtka ubic z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie, nie przerywając ubijania, zalac powoli gorącą śmietanką z rozpuszczoną czekoladą. Wysmarowac masłem 6 żaroodpornych kokilek i napełnic je mleczkiem do 2/3 wysokości.
  2. Kokilki wstawic do większego naczynia z wodą, która powinna sięgac do połowy ich wysokości. Wstawic całośc do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i zapiekac 30 minut.
  3. Po tym czasie sprawdzic patyczkiem, czy mleczko jest upieczone. Jeżeli wyjęty z mleczka patyczek nie jest czysty, należy piec mleczko następne 10 minut. Wyjąc z piekarnika, ostudzic, posypac skórką  otartą z limonki lub cytryny. Mleczko podawac w kokilkach, w których się piekło. 
Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz