Składniki:
- 1/2 l śmietanki (12 porcji)
- 15 dag gorzkiej czekolady
- 3-4 łyżki cukru
- łyżka cukru waniliowego
- jajko
- 4 żółtka
- łyżka masła
- łyżeczka skórki z limonki lub cytryny
- Śmietankę zagotowac z połamaną na kawałki czekoladą. Jajko oraz żółtka ubic z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie, nie przerywając ubijania, zalac powoli gorącą śmietanką z rozpuszczoną czekoladą. Wysmarowac masłem 6 żaroodpornych kokilek i napełnic je mleczkiem do 2/3 wysokości.
- Kokilki wstawic do większego naczynia z wodą, która powinna sięgac do połowy ich wysokości. Wstawic całośc do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i zapiekac 30 minut.
- Po tym czasie sprawdzic patyczkiem, czy mleczko jest upieczone. Jeżeli wyjęty z mleczka patyczek nie jest czysty, należy piec mleczko następne 10 minut. Wyjąc z piekarnika, ostudzic, posypac skórką otartą z limonki lub cytryny. Mleczko podawac w kokilkach, w których się piekło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz