Łączna liczba wyświetleń

sobota, 2 lutego 2013

Suzu Katia

To mięsne danie greckie, które idealnie pasuje na obiad rodzinny. Smakuje oraz prezentuje się bardzo dobrze. Przepis jest sprawdzony przez moją mamę więc nie musicie się martwic, że jest on przepisany od tak, ale niestety nie mam zdjęcia tego dania. Życzę by to danie wam się udało, gdy będziecie go robic oraz by wam smakowało. A oto przepis.

Składniki na paluszki:
  • 1/3 chleba
  • 1.5 szklanki czerwonego wina
  • mięso mielone
  • 1 jajko
  • przyprawy( sól, pieprz, kminek mielony)
  • starte 2 ząbki czosnku
Najpierw nad miską rozdrobnij chleb na kawałki, następnie włóż chleb do miski i podlej go czerwonym winem.Dodaj mięso mielone, jajko, przyprawy oraz czosnek i wyrób mięso. Zrób z mięsa podłużne paluszki,                 długości środkowego palca i smaż  paluszki na głębokim oleju.

 Sos
Na głębokiej patelni gotujemy:olej, puszkę pomidorów, 2.5 łyżki koncentratu, kmin, sól, pieprz, ząbek czosnku, 4 liście laurowe, szklanka wina oraz trochę wody. Gotujemy sos aż zacznie się dusic. Gdy sos będzie się dusił wkładamy do niego mięsne paluszki i dusimy  jeszcze 10 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz