Składniki:
- około 500 g ciasta filo (2 opakowania, czyli ok. 24 płaty)
- 500 g orzechów włoskich
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 szklanki cukru
- 300 g klarowanego masła, roztopionego
- pistacje drobno posiekane, do dekoracji
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki wody
- 1 łyżeczka wody z kwiatu pomarańczy lub świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
Orzechy, cynamon i cukier włożyc do malaksera (można również blenderem) i zmiksowac, by orzechy były drobno posiekane.
Przygotuj foremkę o wymiarach 23 x 30 cm. Wysmarowac masłem. Pracując z jednym płatem ciasta jednocześnie (reszta pozostaje pod ściereczką, by nie wyschła), położyc go na spód foremki i przy pomocy pędzla wysmarowac masłem. Na niego położyc kolejny płat ciasta filo i znowu posmarowac masłem. Na spodzie powinno byc w sumie 8 warstw ciasta filo, każda posmarowana masłem. Następnie włożyc połowę przygotowanych orzechów, wyrównac. Na orzech włożyc 4 płaty ciasta filo, każdy dokładnie posmarowac masłem. Kolejno włożyc resztę orzechów, wyrównac. Orzechy przykryc 12 płatami ciasta filo, każdy z osobna wysmarowac masłem, łącznie warstwą wierzchnią.
Ostrym nożem ( może byc z piłką) pokroic ciasto w romby, kwadraty lub trójkąty (dowolnie), przecinając je prawie do spodniej warstwy ( po upieczeniu byłoby trudno je pokroic).
Piec w temperaturze ok. 140 stopni C przez około 2 godziny, do zezłocenia ciasta. Wyjąc i gorące jeszcze ciasto polac równomiernie ostudzonym syropem. Ozdobic drobno posiekanymi pistacjami. Odstawic do przestudzenia.
Ciasto jest najlepsze na drugi, trzeci dzień.
Widzę, że jesteś początkująca:) A więc, życzę wiele sukcesów i radości-bo blogowanie to świetna sprawa ;-) Pewnie się sama o tym przekonasz! Fajny przepis :) A ciasto pewnie pyszne :P Pozdrawiam i zapraszam serdecznie do mnie :))
OdpowiedzUsuńhttp://mowminessa.blogspot.com/
Dziękuję, na pewno niebawem zajrzę:)
OdpowiedzUsuńOooo, baklawy są przeypsze i mega słodkie ;D
OdpowiedzUsuń