Łączna liczba wyświetleń

sobota, 9 lutego 2013

Baklawa (Baklava)

Witajcie. Dziś podam wam świetny przepis na baklawę. Znakomite ciasto, które w Turcji odpowiednie jest na każdą porę lub uroczystośc np. stypa, wesele. A oto przepis:

Składniki:
  • około 500 g ciasta filo (2 opakowania, czyli ok. 24 płaty)
  • 500 g orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 szklanki cukru
  • 300 g klarowanego masła, roztopionego
  • pistacje drobno posiekane, do dekoracji 
Syrop:
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki wody 
  • 1 łyżeczka wody z kwiatu pomarańczy lub świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 
Najpierw przygotuj syrop (musi wystygnąc). Do niedużego garnuszka wlej wodę, dodaj cukier i wodę z kwiatu pomarańczy. Zagotowac, do rozpuszczenia cukru. Gotowac na małym ogniu do uzyskania syropu (około 10 minut). Odstawic do ostygnięcia.

Orzechy, cynamon i cukier włożyc do malaksera (można również blenderem) i zmiksowac, by orzechy były drobno posiekane.

Przygotuj foremkę o wymiarach 23 x 30 cm. Wysmarowac masłem. Pracując z jednym płatem ciasta jednocześnie (reszta pozostaje pod ściereczką, by nie wyschła), położyc go na spód foremki i przy pomocy pędzla wysmarowac masłem. Na niego położyc kolejny płat ciasta filo i znowu posmarowac masłem. Na spodzie powinno byc w sumie 8 warstw ciasta filo, każda posmarowana masłem. Następnie włożyc połowę przygotowanych orzechów, wyrównac. Na orzech włożyc 4 płaty ciasta filo, każdy dokładnie posmarowac  masłem. Kolejno włożyc resztę orzechów, wyrównac. Orzechy przykryc 12 płatami ciasta filo, każdy z osobna wysmarowac masłem, łącznie warstwą wierzchnią. 

Ostrym nożem ( może byc z piłką) pokroic ciasto w romby, kwadraty lub trójkąty (dowolnie), przecinając je prawie do spodniej warstwy ( po upieczeniu byłoby trudno je pokroic).

Piec w temperaturze ok. 140 stopni C przez około 2 godziny, do zezłocenia ciasta. Wyjąc i gorące jeszcze ciasto polac równomiernie ostudzonym syropem. Ozdobic drobno posiekanymi pistacjami. Odstawic do przestudzenia.
Ciasto jest najlepsze na drugi, trzeci dzień.

3 komentarze:

  1. Widzę, że jesteś początkująca:) A więc, życzę wiele sukcesów i radości-bo blogowanie to świetna sprawa ;-) Pewnie się sama o tym przekonasz! Fajny przepis :) A ciasto pewnie pyszne :P Pozdrawiam i zapraszam serdecznie do mnie :))

    http://mowminessa.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję, na pewno niebawem zajrzę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oooo, baklawy są przeypsze i mega słodkie ;D

    OdpowiedzUsuń