Witajcie:) Jak spędziliście dziś dzień? Leniuchując na kanapie, oglądając telewizję lub czytając książkę? A, może był to dla was dzień pełen wyzwań i przygotowań do świąt? Ja sprzątałam swój pokój na błysk, zajmowałam się siostrą i półtorej godziny temu wróciłam z mszy w kościele. To tyle z tematu co u mnie słychac. A teraz przepis na "Ciasto francuskie", o które pytała moja przyjaciółka. Oto przepis:
Składniki:
- 1 kostka masła
- 1/2 szklanki śmietany
- 2 szklanki mąki
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki dokładnie zagniec.
- Zawiń ściereczką i schowaj na pół godziny do zamrażalnika.
- Wyjmij ciasto z zamrażalnika.
- Rozwałkuj ciasto- zawsze w tą samą stronę. Ciasto posypuj mąką i zawijaj w jedną stronę. Trzeba tak przekładac przynajmniej 30 razy (im więcej razy ciasto przełożymy tym więcej będzie warstw).
Przepis jest sprawdzony i na pewno przydatny w kuchni nie raz np. do robienia tart, rogalików, ciastek i wiele, wiele innych pysznych smakołyków. Moja mama ciastem francuskim zawija pieczeń i ją zapieka lub robi roladę z mięsa mielonego i warzyw. Naprawdę bardzo dobre. Bardzo zachęcam do zrobienia.
|
Rolada z mięsem mielonym i papryką.
Przed i po upieczeniu:) |
Dzięki :D
OdpowiedzUsuńWyglada smacznie!! :)