Dodatkiem do chlebków może byc: ser żółty lub twarożek ze szczypiorkiem, ale ja osobiście wolę pierwszą wersję. A teraz pora na przepis:
Składniki:
- 125 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 70 ml wody
- szczypta soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła klarowanego ghee (lub zwykłego)
- 2 łyżki mąki pszennej chlebowej
- Mąkę mieszamy z solą.
- Stopniowo wlewamy do mąki zimną wodę i wyrabiamy ręką ciasto.
- Po 2 minutach wlewamy łyżkę oliwy i smarujemy resztą oliwy dłonie.
- Dalej wyrabiamy ciasto, jeszcze przez 2 minuty.
- Dzielimy je na 4 części i formujemy kulki.
- Każdą kulkę rozpłaszczamy, obtaczamy w mące pszennej i wałkujemy na cienki placek.
- Na patelni rozpuszczamy masło klarowane ghee lub zwykłe masło.
- Smażymy chlebki po 2 minuty z każdej strony.
Przepraszam Was za czcionkę, niebawem ją całkiem zmienię.
OdpowiedzUsuńBrzmi pysznie!
OdpowiedzUsuńBrzmi i jest pyszne:)
OdpowiedzUsuńTeż jadłam takie chlebki w tureckim hotelu ;)
OdpowiedzUsuńGdzie dokładnie byłaś?
W Alanya. Nazwy hotelu nie pamiętam dokładnie, ale chyba "Top Hotel".
OdpowiedzUsuń