Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 3 lutego 2013

Kataifi

Te ciasto jadłam tylko kilka razy w Grecji. Jest ono delikatne, a jego smak jest po prostu oszałamiający. Choc zbytnio nie przepadam za bakaliami, to nie wiem dlaczego, ale to ciasto jest w mojej pierwszej piątce ulubionych ciast. Muszę tylko dodac, że może ono nie wszystkim przypaśc do gustu z powodu tego, że jest ono bardzo słodkie i sycące, ale na pewno nie oprze się nim żaden łakomczuch, taki jak ja:) A oto przepis:

Składniki:
  • 45 dag mrożonego ciasta filo
  • masło
  • po 15 dag mielonych orzechów włoskich i migdałów
  • po 10 dag rodzynek sułtańskich i suszonych moreli pokrojonych w cienkie paseczki
Syrop:
  • 1 szkl. płynnego miodu
  • 1 szkl. wody
  • sok z jednej cytryny
  • 1/2 szkl. cukru
  • bakalie do dekoracji
Sposób wykonania:
  1. Rodzynki i morele namocz w letniej wodzie. Odcedź, a następnie wymieszaj z mielonymi orzechami i migdałami.
  2. Ciasto podziel na pasma o szerokości ok. 5 cm. Posmaruj roztopionym masłem. Na brzeg nanieś małą garstkę farszu i zwiń w rulon. Powtarzaj aż do wyczerpania składników.
  3. Gotowe ruloniki ułóż w wysmarowanej blasze. Piecz ok. 30 minut w temperaturze ok.180 stopni C na złoty kolor.
  4. Przygotuj syrop:  do garnka wlej miód, wodę i sok z cytryny. Dodaj cukier i gotuj przez 15 minut. Zestaw z ognia i przestudź.
  5. Gorące ciastka polej przygotowanym syropem i posyp bakaliami.
Życzę smacznego:)

1 komentarz:

  1. Jesli jest słodkie to pewnie spróbuję zrobić, kocham to co jest słodkie :)

    OdpowiedzUsuń