Składniki:
- 45 dag mrożonego ciasta filo
- masło
- po 15 dag mielonych orzechów włoskich i migdałów
- po 10 dag rodzynek sułtańskich i suszonych moreli pokrojonych w cienkie paseczki
- 1 szkl. płynnego miodu
- 1 szkl. wody
- sok z jednej cytryny
- 1/2 szkl. cukru
- bakalie do dekoracji
- Rodzynki i morele namocz w letniej wodzie. Odcedź, a następnie wymieszaj z mielonymi orzechami i migdałami.
- Ciasto podziel na pasma o szerokości ok. 5 cm. Posmaruj roztopionym masłem. Na brzeg nanieś małą garstkę farszu i zwiń w rulon. Powtarzaj aż do wyczerpania składników.
- Gotowe ruloniki ułóż w wysmarowanej blasze. Piecz ok. 30 minut w temperaturze ok.180 stopni C na złoty kolor.
- Przygotuj syrop: do garnka wlej miód, wodę i sok z cytryny. Dodaj cukier i gotuj przez 15 minut. Zestaw z ognia i przestudź.
- Gorące ciastka polej przygotowanym syropem i posyp bakaliami.
Jesli jest słodkie to pewnie spróbuję zrobić, kocham to co jest słodkie :)
OdpowiedzUsuń