Składniki:
- 4 jajka (żółtka oddzielone od białek)
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki oleju
- aromat rumowy
- 2 czubate szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej
- 3 szklanki drobno startej marchewki
- papier do pieczenia
Białka ubic z cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując dodajemy po kolei: żółtka, olej, aromat rumowy, mąka, proszek do pieczenia, soda oczyszczona i przyprawa korzenna. Następnie dodajemy startą marchewkę i mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach C przez 60 minut. Do sprawdzenia, czy ciasto jest gotowe, używamy suchego patyczka. Gdy ciasto będzie upieczone, zostawiamy je do ostygnięcia. Przed podaniem możemy posypac ciasto cukrem pudrem lub startą marchewką.
A teraz zdjęcia mojego ciasta marchewkowego:
A teraz zdjęcia mojego ciasta marchewkowego:
Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuń