Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 28 marca 2013

Łatwy i smaczny "Mazurek czekoladowy"

Witajcie ponownie:) Dziś jeszcze przepis dla ulubieńców czekolady, a mianowicie przepis na  "Mazurek  czekoladowy".
Oto przepis:

Kruche ciasto:
  • 40 dkg mąki
  • 20 dkg masła
  • 4 żółtka
  • 15 dkg cukru pudru
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
Polewa:
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • szklanka śmietanki 36%
  • 10 dkg masła
  • 10 dkg cukru
Miękkie masło utrzec z cukrem pudrem na puszystą masę. Ucierając dodawac po jednym żółtku. Wymieszac mąkę z proszkiem do pieczenia. Zagnieśc ciasto, owinąc folią, pozostawic w lodówce na godzinę. Rozwałkowac na papierze do pieczenia, ułożyc na blaszce i piec 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Ostudzic. Kawałki czekolady, śmietankę, masło i cukier podgrzewac, mieszając. Masę wylac na ciasto, ozdobic orzechami włoskimi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz