Witajcie ponownie:) Dziś jeszcze przepis dla ulubieńców czekolady, a mianowicie przepis na "Mazurek czekoladowy".
Oto przepis:
Kruche ciasto:
- 40 dkg mąki
- 20 dkg masła
- 4 żółtka
- 15 dkg cukru pudru
- 2 łyżki proszku do pieczenia
Polewa:
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- szklanka śmietanki 36%
- 10 dkg masła
- 10 dkg cukru
Miękkie masło utrzec z cukrem pudrem na puszystą masę. Ucierając dodawac po jednym żółtku. Wymieszac mąkę z proszkiem do pieczenia. Zagnieśc ciasto, owinąc folią, pozostawic w lodówce na godzinę. Rozwałkowac na papierze do pieczenia, ułożyc na blaszce i piec 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Ostudzic. Kawałki czekolady, śmietankę, masło i cukier podgrzewac, mieszając. Masę wylac na ciasto, ozdobic orzechami włoskimi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz