Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki śmietany
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka smalcu
- 1/2 łyżeczki sody
- jajko
- 500 g truskawek, również można je zastąpic innymi owocami np. wiśniami, porzeczkami
- łyżka mąki ziemniaczanej
- tłuszcz do formy
- 3-4 łyżki płatków migdałowych
- 75 g masła
- 79 g cukru
- 150 g mąki
Masło na kruszonkę posiekac z cukrem i zagnieśc z mąką. Schłodzic. Do mąki na ciasto dodac śmietanę, 3 łyżki cukru, smalec, sodę i jajko. Zagnieśc. Wstawic na 30 minut do lodówki. Truskawki opłukac, pokroic w plasterki. Ciasto rozwałkowac, wylepic nim natłuszczoną formę (by sobie pomóc, maczam łyżkę w wodzie i wygładzam ciasto). Obłożyc owocami, oprószyc cukrem. Wierzch ciasta posypac kruszonką. Piec 45 minut w 200 stopniach C. W połowie pieczenia ciasto posypac płatkami migdałów.
Życzę smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz