Dlatego, dziś będzie po domowemu, a mianowicie "Pieczarkowa z pulpecikami". Idealna na obiad. Na pewno nasyci każdego głodomora:) A oto przepis:
Składniki:
- marchewka
- cebula
- 20 dag pieczarek
- 30 dag mielonej piersi kurczaka
- łyżka bułki tartej
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- jajko
- 20 dag tartego sera cheddar
- sól
- pieprz
- 6 szklanek bulionu z kurczaka
- gałka muszkatołowa
- olej do smażenia
- 2 łyżki natki
- Marchew i cebulę obierz, pokrój w kosteczkę, włóż do garnka, dodaj masło i podsmaż.
- Do warzyw dodaj pieczarki pokrojone w plasterki, lekko podsmaż i oprósz mąką. Cały czas mieszając, wlej bulion i gotuj pod przykryciem 25 min.
- Mięso wyrób na gładką masę z jajkiem, bułką tartą, solą, pieprzem i gałką. Zwilżonymi dłońmi formuj maleńkie pulpeciki. Usmaż je na rumiano na oleju.
- Do garnka z zupą dodaj starty ser i ogrzewaj, aż się roztopi, dopraw solą i pieprzem. Pulpeciki wkładaj do talerzy z zupą. Na koniec, posyp posiekaną natką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz