Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 7 marca 2013

Domowa szarlotka

Hejka:) Dziś podam wam przepis na ciasto, które często robię w domu. Czyli "Domowa szarlotka". Jest ono dobrym rozwiązaniem na poczęstowanie gości, ale także zrobione tak sobie, do kawy czy herbaty:) Żeby było szybciej i taniej, to w lato, kiedy jabłka są dojrzałe i tanie, robię jabłkowe nadzienie do słoików:)
A teraz przepis:

Składniki:

      Ciasto
  • 4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 3/4 kostki margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 całe jajka  + 2 żółtka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
     Jabłkowe nadzienie:
  • 2 kg jabłek
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka bułki tartej
Przygotowanie:
  1. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia posiekaj nożem z margaryną. Dodaj żółtka, całe jajka, cukier waniliowy, śmietanę i wyrabiaj ciasto. Wstaw do lodówki na 20 minut. W tym czasie obierz jabłka i zetrzyj je na tarce o dużych otworach. Lekko odciśnij sok, następnie wymieszaj jabłka z bułką tartą i cukrem waniliowym. 
  2. Połowę ciasta rozwałkuj i przełóż na wyłożoną papierem dużą blachę. Nałóż na ciasto starte jabłka. Pozostałe ciasto zetrzyj na tarce o dużych otworkach i wyłóż na blachę. Ciasto ponakłuwaj widelcem. Piecz 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Ciepłe ciasto posypac cukrem pudrem.
Życzę smakowitego:)
Bardzo dziękuję za odwiedzenie mojego bloga, oraz za każdy komentarz. Jeszcze raz dziękuję:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz