A teraz przepis:
Składniki:
Ciasto:
- 4 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 kostki margaryny
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 całe jajka + 2 żółtka
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 kg jabłek
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżka bułki tartej
- Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia posiekaj nożem z margaryną. Dodaj żółtka, całe jajka, cukier waniliowy, śmietanę i wyrabiaj ciasto. Wstaw do lodówki na 20 minut. W tym czasie obierz jabłka i zetrzyj je na tarce o dużych otworach. Lekko odciśnij sok, następnie wymieszaj jabłka z bułką tartą i cukrem waniliowym.
- Połowę ciasta rozwałkuj i przełóż na wyłożoną papierem dużą blachę. Nałóż na ciasto starte jabłka. Pozostałe ciasto zetrzyj na tarce o dużych otworkach i wyłóż na blachę. Ciasto ponakłuwaj widelcem. Piecz 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Ciepłe ciasto posypac cukrem pudrem.
Bardzo dziękuję za odwiedzenie mojego bloga, oraz za każdy komentarz. Jeszcze raz dziękuję:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz